Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojást, a 4 dkg olvasztott margarint, egy csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, szükség esetén kevés liszttel korrigáljuk az állagát. Letakarva, lisztezett deszkán kb. 30 percig kelesztjük.
Formázás és töltés
A megkelt tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es kockákra vágjuk. Minden kocka közepére 1 teáskanál birsalmasajtot teszünk, majd feltekerjük, és a hajtással lefelé egy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Közel egymáshoz tesszük őket, hogy sütés közben szépen felfelé növekedjenek.
A tetejüket bőven megkenjük olvasztott margarinnal, majd további 10 percig kelesztjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tálalás
A kihűlt buktákat porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp
A birsalmasajt helyett készíthetjük szilvalekvárral vagy baracklekvárral is. Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk, a birsalmasajtot előzőleg fahéjjal megszórhatjuk.
