Elkészítése
z élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd szétmorzsoljuk benne az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzádolgozzuk a 12 dkg puha margarint. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát, dagasztjuk. A 3-4 dkg margarint felolvasztjuk, és a tésztára öntjük, majd tovább dagasztjuk, amíg szép fényes, táltól elváló tésztát nem kapunk.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, majd kisodorjuk. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és mindegyik kocka közepére lekvárt teszünk. Az első képen látható módon rakjuk össze a tésztákat. Három darabot csiga formára csavarunk, amit cukrozott dióval töltünk meg.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a bukta kosarat 10 percre betesszük. Ezután kivesszük, és a locsoláshoz való hozzávalókat összemelegítjük, majd bőven meglocsoljuk a buktákat. Visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük őket.
Az 1 evőkanál vizet a cukorral összekeverjük, és a sütés végén a buktákat kenőtollal lekenjük, ettől lesz szép fényes.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
