Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Birsalmasajtos bukta kosár recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 12 dkg margarin (+ a dagasztáshoz 3-4 dkg)
  • 3 dl tej (függ a tojások nagyságától és liszt sikértartalmától)
  • 5 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg élesztő

A locsoláshoz

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg margarin

A tészta lekenéséhez

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor

A bukták töltéséhez

  • lekvár (én birsalmasajtot használtam kb 20 dkg-ot)

Elkészítése

z élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd szétmorzsoljuk benne az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzádolgozzuk a 12 dkg puha margarint. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát, dagasztjuk. A 3-4 dkg margarint felolvasztjuk, és a tésztára öntjük, majd tovább dagasztjuk, amíg szép fényes, táltól elváló tésztát nem kapunk.

A tésztát lisztezett deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, majd kisodorjuk. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, és mindegyik kocka közepére lekvárt teszünk. Az első képen látható módon rakjuk össze a tésztákat. Három darabot csiga formára csavarunk, amit cukrozott dióval töltünk meg.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a bukta kosarat 10 percre betesszük. Ezután kivesszük, és a locsoláshoz való hozzávalókat összemelegítjük, majd bőven meglocsoljuk a buktákat. Visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük őket.

Az 1 evőkanál vizet a cukorral összekeverjük, és a sütés végén a buktákat kenőtollal lekenjük, ettől lesz szép fényes.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/birsalmasajtos-bukta-kosar/