Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Birsalmasajtos bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • 3 dl langyos tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 65 dkg finomliszt
  • 25 dkg birsalmasajt
  • porcukor

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojást, a 4 dkg olvasztott margarint, egy csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt is. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, szükség esetén kevés liszttel korrigáljuk az állagát. Letakarva, lisztezett deszkán kb. 30 percig kelesztjük.

Formázás és töltés

A megkelt tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es kockákra vágjuk. Minden kocka közepére 1 teáskanál birsalmasajtot teszünk, majd feltekerjük, és a hajtással lefelé egy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Közel egymáshoz tesszük őket, hogy sütés közben szépen felfelé növekedjenek.

A tetejüket bőven megkenjük olvasztott margarinnal, majd további 10 percig kelesztjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tálalás

A kihűlt buktákat porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp

A birsalmasajt helyett készíthetjük szilvalekvárral vagy baracklekvárral is. Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk, a birsalmasajtot előzőleg fahéjjal megszórhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/birsalmasajtos-bukta/