Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Briós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 3 dkg cukor

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos tejben elkeverjük 1 teáskanál cukorral és 2 evőkanál liszttel. Lefedve, meleg helyen körülbelül 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy nagy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, a lágy vajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen körülbelül 20 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 32 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot kb. 15 cm hosszú rudakká sodrunk, és brióssá formázunk (például csigavonalban feltekerjük).

A briósokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük megkelni. A tojást egy kevés vízzel felverjük, és a briósokat megkenjük. Ezután letakarva újabb 40 percig kelesztjük.

A második kelesztés után ismét lekenjük a briósokat a felvert tojással, majd megszórjuk a tetejüket kristálycukorral.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és a briósokat körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük. A pontos sütési idő a briós méretétől és a sütőtől függ, ezért figyeljük a sütés vége felé.

Miután elkészültek, hagyjuk kissé kihűlni, és melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk

Ezek a puha, édes briósok tökéletesek reggelire vagy uzsonnára!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/brios/