Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bukta, házi eperlekvárral recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só

Töltéshez

  • eperlekvár

A bukták kenéséhez

  • vaj

Elkészítése

Az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 2 teáskanál cukrot, és meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, a tojások sárgáját és a felfutott élesztőt. Ezután annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy a tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe házi eperlekvárt teszünk, majd feltekerjük, a két végét ujjunkkal összenyomjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben.

A buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz szorosan helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép pirosra nem sülnek.

Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Ez a tészta más süteményekhez is felhasználható, készíthetünk belőle fonott kalácsot, brióst, mákos vagy diós tekercset is.

Tipp

Ha változatosságra vágyunk, a buktákat más lekvárral, például barackkal vagy szilvával is megtölthetjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/buktahazi-eperlekvarral/