Az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 2 teáskanál cukrot, és meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, a tojások sárgáját és a felfutott élesztőt. Ezután annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy a tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe házi eperlekvárt teszünk, majd feltekerjük, a két végét ujjunkkal összenyomjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki sütés közben.
A buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymáshoz szorosan helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép pirosra nem sülnek.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
Ez a tészta más süteményekhez is felhasználható, készíthetünk belőle fonott kalácsot, brióst, mákos vagy diós tekercset is.
Tipp
Ha változatosságra vágyunk, a buktákat más lekvárral, például barackkal vagy szilvával is megtölthetjük.