Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Burgonyás zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 250 g finomliszt
  • 250 g tönköly liszt (vagy bármilyen más fajta liszt)
  • 2 db burgonya (megfőzve, kihűtve )
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • kb 2 dl víz (most a túró készítésnél lecsöpögött savót tettem bele)
  • 5 dkg libazsír
Burgonyás zsemle

Elkészítése

Először a vizet és a cukrot langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a burgonyát jól elmorzsoljuk a liszttel és a zsírral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Robotgép dagasztó pálcájával sima tésztát készítünk belőle, amit duplájára kelesztünk.

Miután a tészta megkelt, kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 16 egyforma zsömlét formázunk. A zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további 20 percig pihentetjük. Ezután vízzel lespricceljük a tetejüket, és megszórjuk szezámmaggal vagy bármilyen más maggal ízlés szerint.

Az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a zsömléket.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/burgonyas-zsemle/