Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Császárzsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyér vagy finomliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz (kb)
  • 2,5 dkg friss élesztő

Tetejére

  • magvak ízlés szerint vagy durva szemű só

Elkészítése

A tészta hozzávalóit (a víz egy részét visszatartva) belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, akkor a maradék vizet is hozzáadjuk és a kenyérnél kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle.

Letarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 8-10 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi és mekkora zsemléket szeretnénk sütni.

A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10-15 percig pihentetjük.

A tésztákat egyenként kb 30 cm-es rudakká sodorjuk, majd kötünk rá egy laza csomót és az egyik végét felülről, a másikat alulról hajtjuk középre. Kissé megigazgatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.

Kb 30 percig kelesztjük a zsemléket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy tepsibe vizet teszünk.

A megkelt kifliket vízzel alaposan lespricceljük és ha szeretnénk, akkor magvakkal vagy sóval megszórjuk, majd betoljuk a sütőbe. 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180-ra és kivesszük a tepsit alulról és még kb 12 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csaszarzsemle/