A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, 12 egyforma kis gombócot formázunk belőle, és további 10 percig kelesztjük.
A kelesztés után a gombócokat egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, majd olajjal megkenjük. A tésztalapokat mák- vagy diótöltelékkel megkenjük. Egy másik lapot ráhelyezünk a töltelékre, és derelyevágóval hosszában vékony csíkokat vágunk rajta, ügyelve arra, hogy a tészta végétől kb. 1-2 cm-t érintetlenül hagyjunk.
A tésztát kissé megemeljük, hogy a csíkok elváljanak egymástól. Ezután megfogjuk a tészta két végét, és ellentétes irányba kezdjük el sodorni, így hengert formázunk belőle. A hengert brióssá alakítjuk. Az így elkészült briósokat kb. fél óráig kelesztjük, majd megkenjük felvert tojással.
A briósokat 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.