Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csavart diós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 70 dkg finomliszt
  • 10 tojássárgája
  • 20 dkg vaj (olvasztva)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 citrom héja

Töltelék

  • 50 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl tej

Szirup

  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dl cukor

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg megkel.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt és jól összegyúrjuk, majd további 5 percig dagasztjuk. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat csak összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt, kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. A tésztákat egyenként téglalap alakúra, egyenletesen rákenjük a töltelék felét, majd a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük.

A tésztát középen kettévágjuk, de úgy, hogy az egyik végét hagyjuk egyben, tulajodonképpen olyan, mintha fonni szeretnénk, csak itt két ága van a tésztának. A két végét összecsavarjuk.

A másik tésztát is így készítjük el.

A két kalácsot sütőpapíros tepsire vagy sütőpapírral bélelt kalács formába tesszük és addig pihentetjük ott, amíg a sütő bemelegszik.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. Ha kellőképpen femelegedett, akkor kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsokat.

Amíg a kalácsok teljesen kihűlnek, elkészítjük a szirupot. A cukrot a vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni.

Amikor a kalácsok teljesen kihűltek, akkor jól körbekenjük a cukros sziruppal.

Ha jól be van kenve, akkor 3 nap múlva is nagyon finom puha, foszlós.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csavart-dios-kalacs/