Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Cseresznyés és tökös-mákos rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához (6 rúdhoz)

  • 2 kis pohár kefir
  • 3 db tojás
  • liszt
  • só

Cseresznyés töltelékhez

  • 1 kg magozott cseresznye
  • kristálycukor
  • fahéj

Tökös-mákos töltelékhez

  • 1 kg gyalult tök (mirelit is lehet)
  • 3 evőkanál tejföl
  • porcukor
  • 10 dkg darált mák

A tészta megkenéséhez

  • 2,5 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • olaj (a rudak kenéséhez )
Cseresznyés és tökös-mákos rétes

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból a kefireket és a tojásokat kevés sóval összedolgozzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy rétestészta állagú legyen. Cipót formálunk belőle, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.

Olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat) 2,5 dl étolaj és 25 dkg liszt felhasználásával, majd kihűtjük. Ezt a rántást a kinyújtott tésztára kenjük, ettől lesz majd leveles a rétesünk. A tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit, és 6 részre osztjuk.

Mindegyik részt egyenként kinyújtjuk, olajjal lekenjük, és a kívánt töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, és mindegyik rudat olajjal lekenjük, majd sütjük. Amikor szép pirosra sül, kivesszük a sütőből, kicsit megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk és kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.

Tökös-mákos töltelék: A tököt legyaluljuk, cukrozzuk, darált mákkal és tejföllel összekeverjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/cseresznyes-es-tokos-makos-retes/