Elkészítése
Először a tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, és hagyományos módon kelttésztát dagasztunk. Miután sima és rugalmas lett, kétszeresére kelesztjük. Közben a pudingport a cukrokkal és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük.
Ez a tészta nagy mennyiségű, körülbelül 1 kg lisztből készül, így két részre osztjuk. A feléből pudingos csiga készül, míg a másik feléből két őzgerincformában kakaós kalács. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét 30×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A kihűlt pudinggal megkenjük, majd szorosan feltekerjük. A feltekert tésztát először középen kettévágjuk, majd felszeleteljük. A szeleteket kivajazott tepsibe helyezzük, és tojással megkenjük.
A csigákat nem kelesztjük újra, hanem a hideg sütőbe tesszük, miközben a sütő fokozatosan felmelegszik, a tészta szépen megkel. 12 darab izmos csigát kapunk.
Kakaós kalács elkészítése
A másik fél tésztát ugyanígy kinyújtjuk, majd olajjal megkenjük, és bőségesen megszórjuk cukros, vaníliás cukros kakaóval. Ezt a tésztát is feltekerjük, majd kettévágjuk. Kivajazott őzgerincformákba helyezzük a tésztát, és melegen addig kelesztjük, amíg a formát teljesen kitölti. A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd sütőben aranybarnára sütjük.
Mindkét változat frissen, melegen a legfinomabb!
Bögre méret: 3 dl
