Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csiga és kalács egy tésztából recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1,5 bögre langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 bögre méz (vagy 15 dkg cukor )
  • 2 db tojás
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 6 bögre liszt

A töltelékhez

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor (lehet más ízesítésű is)
  • 6 dl tej
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Csiga és kalács egy tésztából

Elkészítése

Először a tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk, és hagyományos módon kelttésztát dagasztunk. Miután sima és rugalmas lett, kétszeresére kelesztjük. Közben a pudingport a cukrokkal és a tejjel felfőzzük, majd langyosra hűtjük.

Ez a tészta nagy mennyiségű, körülbelül 1 kg lisztből készül, így két részre osztjuk. A feléből pudingos csiga készül, míg a másik feléből két őzgerincformában kakaós kalács. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét 30×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A kihűlt pudinggal megkenjük, majd szorosan feltekerjük. A feltekert tésztát először középen kettévágjuk, majd felszeleteljük. A szeleteket kivajazott tepsibe helyezzük, és tojással megkenjük.

A csigákat nem kelesztjük újra, hanem a hideg sütőbe tesszük, miközben a sütő fokozatosan felmelegszik, a tészta szépen megkel. 12 darab izmos csigát kapunk.

Kakaós kalács elkészítése

A másik fél tésztát ugyanígy kinyújtjuk, majd olajjal megkenjük, és bőségesen megszórjuk cukros, vaníliás cukros kakaóval. Ezt a tésztát is feltekerjük, majd kettévágjuk. Kivajazott őzgerincformákba helyezzük a tésztát, és melegen addig kelesztjük, amíg a formát teljesen kitölti. A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd sütőben aranybarnára sütjük.

Mindkét változat frissen, melegen a legfinomabb!

Bögre méret: 3 dl

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csiga-es-kalacs-egy-tesztabol/