Elkészítése
Tészta elkészítése
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sütőtökpürét és az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a tojást, majd az élesztős tejet is, és az egészet simára dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Töltelék elkészítése
A meghámozott almát és sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd meglocsoljuk a citrom levével. Egy lábasban vajat hevítünk, hozzáadjuk a reszelt zöldséget és gyümölcsöt, majd fedő alatt puhára pároljuk. Mézzel (vagy cukorral, édesítővel), őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük. Ha megpuhult, levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a búzadarát, amely magába szívja a nedvességet.
Csigák formázása és sütése
A megkelt tésztát 8 egyenlő cipóra osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket teszünk, és szorosan feltekerjük. A tekercs végeit kicsit visszahajtjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki. Ezután csiga alakban 2/3 részig feltekerjük.
A maradék 1/3 részbe szúrjuk a „szemeket”: kb. 4 cm-es spagettidarabra 2 mazsolát tűzünk, majd a tésztába illesztjük. A csigákat tojással vagy tejjel lekenjük, 10 percig pihentetjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső rácson 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp
A tölteléket variálhatjuk dióval vagy aszalt gyümölccsel is, így még gazdagabb ízvilágot kapunk. Ha gyerekekkel készítjük, a szemekhez használhatunk csokidarabot is, ami még játékosabbá teszi a süteményt.
