Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csíkos kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk szárított élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl tej
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 tojássárgája
  • 50 dkg puha vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor kb 1 ek langyos vízzel elkeverve
  • 1 tojássárga a kenéshez


Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk.

A közepébe fészket készítünk, beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt. Amint felfutott az élesztő (ez kb 10-15 perc) az összes hozzávalóból, kivétel a kakaópaszta, lágy tésztát gyúrunk.

A tésztát kettéválasztjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaót. Így kapunk egy barna és egy világos tésztagombócot. Ezeket kb 1,5 óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Amikor letelt a kelesztési idő, mindkét tésztát egyenlő méretűre nyújtjuk a két különböző színű tésztát egymása rakjuk és sodrófával egy kicsit összenyomkodjuk. A kalácstésztát feltekerjük, mint a bejglit és koszorúba – „O” alakúra feltekerjük.

Ezután még 30 percet kelesztjük. Végül lekenjük tojássárgájával és az előmelegített 190 fokos sütőbe rakjuk 15 percre, ezután mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 170 fokra és további 30 percet sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csikos-kalacs-5/