Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csíkos koszorú recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt
  • 300 ml tej
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl joghurt
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál víz

A kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy kelesztésre alkalmas tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, beleütjük a tojásokat, és beleöntjük a joghurtot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Az egészet alaposan összegyúrjuk, míg kissé lágy tésztát nem kapunk. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, kettéosztjuk. Az egyik felébe belegyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport. A kakaós tésztát két részre osztjuk, és az egyik darabot 20×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A fehér tésztával is ugyanígy járunk el: kettévesszük, kinyújtjuk, majd a kinyújtott barna lapra helyezzük. Nyújtófával kissé összenyomjuk a két réteget, majd feltekerjük, mint egy bejglit.

A maradék tésztát is kinyújtjuk, ezúttal a fehér lapra tesszük a kakaósat, és ezt is feltekerjük. Az így kapott két rudat összetekerjük egymással, koszorút formázunk belőlük, majd a végeit összenyomkodjuk. A koszorút sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 45 percig kelesztjük.

A kelesztés felénél a kalács íveit bevágjuk, majd megkenjük egy kis vízzel. Miután a kalács megkelt, a tetejét megkenjük tojássárgájával, amit kevés vízzel kevertünk el. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csikos-koszoru/