Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokis kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 65 dkg finomliszt
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 db tojássárgája
  • 4 evőkanál étolaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő

Krém

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

A tetejére

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

Tészta elkészítése:

A langyos tejben a cukorral elkeverjük az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a tojássárgáját, az étolajat, a porcukrot és egy csipet sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntjük, és az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle, és letakarva 30 percig pihentetjük.

Krém elkészítése:

A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral, amíg sima, krémes állagot kapunk.

Formázás:

A pihentetett cipókat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát egyenletesen megkenjük a krémmel, majd hosszában szorosan feltekerjük. Három tekercset összefonunk, hogy egy kalácsot kapjunk. Ugyanezt megismételjük a másik három tekercsnél.

A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, és további 10-15 percig pihentetjük.

Sütés:

A kalácsokat előmelegített sütőben 150 fokon 1-1,5 órán át sütjük. Ha a teteje túlzottan pirul, sütés közben alufóliával letakarhatjuk.

Miután megsültek, hagyjuk kihűlni, majd szeletelve kínáljuk. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csokis-kalacs-3/