Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládés leveles kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott zsír
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dl tej (kb)
  • csipet só

Krém

  • 20 dkg margarin
  • 14 dkg porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojásfehérje

Tetejére

  • 1 felvert tojás
  • 2 dkg darált dió

Szóráshoz

  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítése

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, sót és az egészet kidolgozzuk, végül az olvasztott zsírt is hozzáadjuk és tovább dagasztjuk.

A tészta tetejét liszttel meghintjük, konyharuhával letakarva 50 percig pihentetjük kb.

Közben elkészítjük a krémet. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, végül a kemény habbá felvert tojások fehérjét.

Ha a tészta megkelt, a tálból kiborítjuk és hat cipót formázunk belőle, majd 10 percig pihentetjük. Egy-egy cipót kinyújtunk és a krémmel megkenjük, majd felcsavarjuk. Három felcsavart részt összefonunk és sütőpapírral bélelt (22*32 cm) tepsibe tesszük. A következő három cipóval is így járunk el.

Ha a két fonat elkészült, akkor a széleit olvasztott margarinnal megkenjük. A sütőlemezen még 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük, tetejét darált dióval meghintjük és előmelegített sütőben készre sütjük (180 fokon kb 30-35 perc alatt).

A megsült kalácsot vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/csokolades-leveles-kalacs/