Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós bukta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só

Kenéshez

  • 5 dkg olvasztott margarin

Locsoláshoz

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Szóráshoz

  • vaníliás porcukor

Töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • kristálycukor
  • citromlé
  • 1 dl tej

Elkészítése

A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (1 dl tejhez 1 mk cukrot keverünk). A liszt közepén mélyedést készítünk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat és a megkelt élesztőt. A maradék tejet kézmelegre melegítjük, és a tésztát alaposan hólyagosra dagasztjuk. Végül az olvasztott margarint is beledolgozzuk. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót, a cukrot, a tejet és ízlés szerint citromlevet összekeverjük. A masszát simára dolgozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 8×10 cm-es darabokra vágjuk. Minden darab közepére egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk, majd a tésztát összecsavarjuk. A buktákat szorosan egymás mellé sorakoztatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsiben.

A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük, és még fél órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, majd a buktákat aranyszínűre sütjük (kb. 20-25 perc).

Sütés után a vaníliás cukros tejjel meglocsoljuk a buktákat, és további 5 percig visszatesszük a sütőbe. Amikor elkészültek, a tepsiből egy deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szedjük ki őket. Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp: Készíthetjük túrós vagy lekváros töltelékkel is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-bukta/