Elkészítése
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzákeverjük a sót, a tojásokat, a porcukrot és a felfuttatott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk (nálunk ez körülbelül 3 dl volt).
Ezután az étolajat is beledolgozzuk, és addig dagasztjuk, amíg a tészta szép szálas nem lesz. A kelesztőtálat lefedjük, és meleg helyre tesszük – nálunk napos helyre került, így gyorsan a duplájára kelt.
Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot összekeverjük a darált dióval és a viaszmentes, reszelt citromhéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és a tölteléket egyenletesen rászórjuk. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és minden tekerésnél megkenjük olvasztott vajjal, hogy a töltelék jól rátapadjon.
A tekercset 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csigákat. A tetejüket ismét megkenjük olvasztott vajjal, majd további 20 percet pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a megkelt csigákat aranyszínűre sütjük. A sütés vége felé vaníliás tejjel meglocsoljuk, majd készre sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük. Nagyon finomak lettek – jó étvágyat kívánunk hozzá!
