Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók a tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál cukor

A dagasztáshoz

  • tej (kb. 3 dl)

A töltelékhez

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

A csigák kenéséhez

  • 5 dk olvasztott vaj

A csigák locsolásához

  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzákeverjük a sót, a tojásokat, a porcukrot és a felfuttatott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk (nálunk ez körülbelül 3 dl volt).

Ezután az étolajat is beledolgozzuk, és addig dagasztjuk, amíg a tészta szép szálas nem lesz. A kelesztőtálat lefedjük, és meleg helyre tesszük – nálunk napos helyre került, így gyorsan a duplájára kelt.

Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot összekeverjük a darált dióval és a viaszmentes, reszelt citromhéjjal.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, és a tölteléket egyenletesen rászórjuk. A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, és minden tekerésnél megkenjük olvasztott vajjal, hogy a töltelék jól rátapadjon.

A tekercset 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csigákat. A tetejüket ismét megkenjük olvasztott vajjal, majd további 20 percet pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a megkelt csigákat aranyszínűre sütjük. A sütés vége felé vaníliás tejjel meglocsoljuk, majd készre sütjük.

Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük. Nagyon finomak lettek – jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-csiga-2/