Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál baracklekvár

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése

A tojást felverjük és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.

A lisztet átszitáljuk a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral, majd egy kis mélyedést készítünk a közepébe, amiben egy kevés tejjel feloldjuk az élesztőt.

Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a puha vajat és a tojást, majd kis adagokban a langyos tejet hozzáadva szép sima, puha tésztát gyúrunk belőle. Fontos, hogy csak annyyi tejet adjunk hozzá, amennyitől elválik az edény falától és a kezünktől. Lehet nem fog mind kelleni.

A kész tésztát letakarjuk és kb 45-60 percig kelesztjük.

Ezalatt a teléket elkészítjük, amihez a hozzávalókat jól összekeverjük. A könnyen kenhető állagát a dió illetve a lekvár hozzáadásával korrigáljuk, ha szükséges.

A tésztát enyhén lisztezett felületen hosszúkásra, téglalap formára (5-6 mm vastagra) nyújtjuk és a tölteléket rákenjük úgy, hogy az egyik, hosszabb feléből elhagyunk 2-3 cm-t, amit megkenünk a félretett tojással. Ez azért kell, mert a tekercs vége jól összeragad és süléskor kerek marad a csiga.

Feltekerjük és 1,5 cm-es szeletkre vágjuk. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük úgy, hogy süléskor kissé terjeszkedni tudjanak.

200 fokra előmelegetített sütőben 18-20 perc alatt szép világosra sütjük.

Még forrón porcukrot szitálunk rá és további 6-7 percig a tepsiben hagyjuk. Ebből a mennyiségből 2,5 sütőlemeznyi csigát készítettem.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-csiga-5/