A tojást felverjük és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, a csipet sóval és a porcukorral, majd egy kis mélyedést készítünk a közepébe, amiben egy kevés tejjel feloldjuk az élesztőt.
Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a puha vajat és a tojást, majd kis adagokban a langyos tejet hozzáadva szép sima, puha tésztát gyúrunk belőle. Fontos, hogy csak annyyi tejet adjunk hozzá, amennyitől elválik az edény falától és a kezünktől. Lehet nem fog mind kelleni.
A kész tésztát letakarjuk és kb 45-60 percig kelesztjük.
Ezalatt a teléket elkészítjük, amihez a hozzávalókat jól összekeverjük. A könnyen kenhető állagát a dió illetve a lekvár hozzáadásával korrigáljuk, ha szükséges.
A tésztát enyhén lisztezett felületen hosszúkásra, téglalap formára (5-6 mm vastagra) nyújtjuk és a tölteléket rákenjük úgy, hogy az egyik, hosszabb feléből elhagyunk 2-3 cm-t, amit megkenünk a félretett tojással. Ez azért kell, mert a tekercs vége jól összeragad és süléskor kerek marad a csiga.
Feltekerjük és 1,5 cm-es szeletkre vágjuk. Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük úgy, hogy süléskor kissé terjeszkedni tudjanak.
200 fokra előmelegetített sütőben 18-20 perc alatt szép világosra sütjük.
Még forrón porcukrot szitálunk rá és további 6-7 percig a tepsiben hagyjuk. Ebből a mennyiségből 2,5 sütőlemeznyi csigát készítettem.
Jó étvágyat kívánok!