Elkészítése
Töltelék előkészítése
A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, és félretesszük.
Tészta elkészítése
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd kb. 50 percig, letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Formázás
A megkelt tésztát 3–4 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros dióval, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel 1–1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A csigákat 15–20 percig pihentetjük.
Sütés
Előmelegített sütőben 180 °C-on 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón meglocsoljuk a vaníliás cukorral elkevert tejjel, amitől a csigák puhábbak és szaftosabbak lesznek.
Tipp
A diós tölteléket keverhetjük kevés reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal is, így még különlegesebb ízt kapunk. Ha szeretjük a változatosságot, a dió helyett mákkal vagy kakaóval is elkészíthetjük.
