Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós csigák recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj (vagy margarin )

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj (vagy margarin )
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor

A tetejére

  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Töltelék előkészítése

A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, és félretesszük.

Tészta elkészítése

A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd kb. 50 percig, letakarva, meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Formázás

A megkelt tésztát 3–4 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukros dióval, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel 1–1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A csigákat 15–20 percig pihentetjük.

Sütés

Előmelegített sütőben 180 °C-on 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük. Még forrón meglocsoljuk a vaníliás cukorral elkevert tejjel, amitől a csigák puhábbak és szaftosabbak lesznek.

Tipp

A diós tölteléket keverhetjük kevés reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal is, így még különlegesebb ízt kapunk. Ha szeretjük a változatosságot, a dió helyett mákkal vagy kakaóval is elkészíthetjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-csigak/