Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós emeletes kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 35 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só

Töltelékhez

  • 25 dkg darált dió
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • fahéj

Tészta kenéséhez

  • 1 felvert tojás

Elkészítése

Az átszitált liszthez hozzáadjuk az olvasztott vajat, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, majd a tojást. Jól kidolgozzuk és kb 60 percig pihentetjük letakarva.

Közben elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat a tej kivételével összekeverjük, majd a felforralt tejet ráöntjük és összedolgozzuk.

A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk és még 15 percig hagyjuk pihenni.

A cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 20*30 cm-es nagyságú téglalappá és a dió töltelék egy ötödét rákenjük, majd a hosszabbik felénél felcsavarjuk.

Egy 12*30 cm-es, szögletes őzgerinc formát sütőpapírral kibélelünk és az aljára helyezzük a tekercset. A többi cipóval is így járunk el. A második cipót az első mellé, vagyis a tepsi aljára tesszük, majd tojásfehérjével a tetejüket lekenjük, hogy sütés után ne váljanak el. Tovább építjük a kalácsunkat a második sorba is kettő roládot helyezünk, melyeket szintén tojásfehérjével kenünk le. Az ötödik csíkot pedig a tetejére helyezzük.

Még 10 percig pihentetjük. Végül felvert tojással az egészet lekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk és előmelegített sütőben készre sütjük 180 fokon kb 35-40 perc alatt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-emeletes-kalacs/