Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Diós Ferdinánd kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A diós Ferdinánd kalács egy puha, omlós, csigákból álló sütemény, amelyet diós-mazsolás, citromhéjjal illatosított krém tesz igazán különlegessé. A sütés közben karamellizálódó cukros tejtől szaftos és ragacsosan finom lesz. Ünnepekre, vendégvárónak vagy akár egy hétvégi reggelihez is remek választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2013.10.05.

Tésztához

Krémhez

Locsoláshoz

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt a cukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen 30 percig kelesztjük.

Krém

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A megkelt tésztát téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, majd bőségesen megszórjuk darált dióval.

Formázás

A tésztát szorosan feltekerjük, majd kb. 6 cm széles darabokra vágjuk. Egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát olajjal kikenünk, kristálycukorral megszórjuk, majd a csigákat állítva, nem szorosan egymás mellé rendezzük. Újabb 30 percig kelesztjük.

Sütés és locsolás

A kalácsot előmelegített sütőben, 200 fokon kezdjük sütni, majd mérsékeljük a hőfokot. Félidőben meglocsoljuk a langyos tejből, cukorból és vaníliás cukorból készült keverékkel. Addig sütjük, amíg szép aranybarnára pirul.

Tipp

A krémbe reszelhetünk kevés narancshéjat is, hogy még illatosabb legyen. A tetejét tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk, vagy akár vaníliasodóval kínálhatjuk, hogy még különlegesebb desszert legyen belőle.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is