Elkészítése
Tészta
Az élesztőt a cukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Krém
A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A megkelt tésztát téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, majd bőségesen megszórjuk darált dióval.
Formázás
A tésztát szorosan feltekerjük, majd kb. 6 cm széles darabokra vágjuk. Egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát olajjal kikenünk, kristálycukorral megszórjuk, majd a csigákat állítva, nem szorosan egymás mellé rendezzük. Újabb 30 percig kelesztjük.
Sütés és locsolás
A kalácsot előmelegített sütőben, 200 fokon kezdjük sütni, majd mérsékeljük a hőfokot. Félidőben meglocsoljuk a langyos tejből, cukorból és vaníliás cukorból készült keverékkel. Addig sütjük, amíg szép aranybarnára pirul.
Tipp
A krémbe reszelhetünk kevés narancshéjat is, hogy még illatosabb legyen. A tetejét tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk, vagy akár vaníliasodóval kínálhatjuk, hogy még különlegesebb desszert legyen belőle.
