Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós Ferdinánd kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 0,5 kg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez

  • 15 dkg margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • dió (ízlés szerint )

Locsoláshoz

  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Tészta

Az élesztőt a cukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen 30 percig kelesztjük.

Krém

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A megkelt tésztát téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, majd bőségesen megszórjuk darált dióval.

Formázás

A tésztát szorosan feltekerjük, majd kb. 6 cm széles darabokra vágjuk. Egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát olajjal kikenünk, kristálycukorral megszórjuk, majd a csigákat állítva, nem szorosan egymás mellé rendezzük. Újabb 30 percig kelesztjük.

Sütés és locsolás

A kalácsot előmelegített sütőben, 200 fokon kezdjük sütni, majd mérsékeljük a hőfokot. Félidőben meglocsoljuk a langyos tejből, cukorból és vaníliás cukorból készült keverékkel. Addig sütjük, amíg szép aranybarnára pirul.

Tipp

A krémbe reszelhetünk kevés narancshéjat is, hogy még illatosabb legyen. A tetejét tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk, vagy akár vaníliasodóval kínálhatjuk, hogy még különlegesebb desszert legyen belőle.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-ferdinand-kalacs/