Elkészítése
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és sima, kelt tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Kisebb sodrófákat, sörös dobozokat vagy gurigákat alufóliával bevonunk, majd vékonyan megkenjük olajjal. A tésztacsíkokat rátekerjük úgy, hogy ne maradjon rés köztük. A tésztát újra megkenjük olajjal vagy vajjal, és megforgatjuk darált dióban.
180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor megsült, óvatosan lehúzzuk a formáról. Tálalás előtt porcukorral meghinthetjük.
Ebből a mennyiségből körülbelül 10 db kürtős kalács készül.
