Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A tésztát már előző este elkészítjük, hogy pihenjen. A tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, megszórjuk a tetejét porcukorral és sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. Négy cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük. A diótöltelékhez a vaníliás cukrot és […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Vass Laszlone
Beküldte: 2012.12.30.

Az élesztős omlós tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Elkészítése

A tésztát már előző este elkészítjük, hogy pihenjen. A tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, megszórjuk a tetejét porcukorral és sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. Négy cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

A diótöltelékhez a vaníliás cukrot és porcukrot elkeverjük a tejben, majd felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát, majd langyosra hűtjük. A máktöltelékhez a vizet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a mákot, a citrom levét és reszelt héját, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük vékonyan tojásfehérjével, és a hosszabb oldalán 2-3 cm-t szabadon hagyva elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A rövidebb oldalakon is visszahajtjuk 2-3 cm-t, majd a hosszabb oldalán lazán feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi cipóval is.

A töltött tekercsek tetejét megkenjük tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük. Ezután megkenjük tojásfehérjével, és újabb fél órát hagyjuk pihenni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tekercseket sűrűn megszurkáljuk villával, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját az első 15-20 percben nem tanácsos kinyitni. A sütőben hagyjuk kihűlni.

A diós tekercsekbe mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot is tehetünk, hogy még gazdagabb legyen az ízük.

Jó étvágyat kívánunk!

Mennyiség: 2-2 rúd

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is