A tésztát már előző este elkészítjük, hogy pihenjen. A tejfölt meglangyosítjuk, majd elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, megszórjuk a tetejét porcukorral és sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. Négy cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
A diótöltelékhez a vaníliás cukrot és porcukrot elkeverjük a tejben, majd felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált diót és a zsemlemorzsát, majd langyosra hűtjük. A máktöltelékhez a vizet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a mákot, a citrom levét és reszelt héját, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük vékonyan tojásfehérjével, és a hosszabb oldalán 2-3 cm-t szabadon hagyva elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A rövidebb oldalakon is visszahajtjuk 2-3 cm-t, majd a hosszabb oldalán lazán feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többi cipóval is.
A töltött tekercsek tetejét megkenjük tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük. Ezután megkenjük tojásfehérjével, és újabb fél órát hagyjuk pihenni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tekercseket sűrűn megszurkáljuk villával, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját az első 15-20 percben nem tanácsos kinyitni. A sütőben hagyjuk kihűlni.
A diós tekercsekbe mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot is tehetünk, hogy még gazdagabb legyen az ízük.
Jó étvágyat kívánunk!
Mennyiség: 2-2 rúd