Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós, mákos, kakaós kalácskák recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj (olvasztva)
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • vanília aroma
  • citromhéj

Diós töltelék:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg kristálycukor
  • citromhéj

Mákos töltelék:

  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • citromhéj

Kakaós töltelék:

  • 2 evőkanál cukrozott kakaópor

Elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, majd a többi hozzávalót is beletesszük és tésztát dagasztunk belőle kb 10 perc alatt.

Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb egy órán át, letakarva.

Addig a töltelékeket elkészítjük, amihez csak szárazon összekeverjük a hozzávalókat külön-külön.

Ha a tésztánk megkelt elosztjuk 6 részre. Mindegyik tésztát kinyújtjuk kb 20*15 cm-es téglalappá és megkenjük étolajjal vagy olvasztott vajjal.

Kettő-kettőt megtöltünk dióval, másik 2-őt mákkal, a maradékot kakaóval és feltekerjük, mint a bejglit, majd a végeit összecsípjük.

Az egyforma töltelékes tésztákat összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezek a kis kalácskák kb 25-30 cm hosszúak lesznek. Hogy sütés után könnyebben szét tudjuk szedni lekenjük az oldalukat is olajjal.

Újra kelesztés következik kb egy óra. A kelesztési idő vége felé tetejüket megkenjük tojássárgával.

45 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőnket 180-200 fokra.

Ha megkeltek a kalácsok, előmelegített sütőben megsütjük kb 30-35 perc alatt. Közben azért figyeljük, nem egyformák a sütőink, lehet valakinél hamarabb megsül vagy esetleg később. Alkalmazzunk tűpróbát.

Ha a kalácsok megsültek, akkor rácsra téve hűlni hagyjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dios-makos-kakaos-kalacskak/