Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dolce nero recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 0,5 liter tej
  • 90 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő

Hajtogatáshoz

  • 25 dkg margarin

Töltéshez

  • kakaó
  • cukor
  • olaj
  • 1 db tojás (a kenéshez )

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból egyszerű kelt tésztát készítünk, és meleg helyen, letakarva kelesztjük. Utána elnyújtjuk, és a tészta középső harmadára rászeleteljük a hideg margarin felét. Ráhajtjuk a jobb szélső harmadot, erre reszeljük a maradék margarint, majd betakarjuk a bal oldali harmaddal, és az egészet kettéhajtjuk.

Ezt a nyújtást-hajtogatást még kétszer megismételjük, közben mindig letakarva hagyjuk kelni a tésztát. Az utolsó kelesztés után fél centiméter vastagra elnyújtjuk, és kb. 10×35 cm-es háromszögekre vágjuk (kb. 12 db nagy adag lesz belőle). Megkenjük olajjal, vastagon megszórjuk kakaós cukorral, és feltekerjük.

A tetejét megkenjük tojással, kelesztjük, és előmelegített sütőben 160-170 °C-on aranybarnára sütjük. Ha nem akarunk hajtogatni, akkor az olaj elmarad, és a margarint belegyúrjuk a tésztába, de nagyon megéri rászánni az időt, mert egészen más lesz a végeredmény.

Könnyű, leveles tésztát kapunk, ami nagyon hasonlít a látványpékségekben kapható finomságokhoz. Természetesen mással is tölthető, bármilyen formában.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dolce-nero/