Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Donut (amerikai fánk) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

HozzávalókTészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 cs szárított)
  • 1 nagy csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 4,5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 40 ml rum
  • 2 dl tej (körülbelül)

Sütéshez

  • étolaj

Tetejére

  • olvasztott csoki
  • cukormáz
  • különböző díszítő cukrok

Elkészítése

Tészta:

A tészta összes hozzávalóját egy edénybe mérjük és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Nem szükséges az élesztőt felfuttatni. Valamint arra figyeljünk még, hogy a só közvetlenül az élesztővel ne érintkezzen.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

Formázás, sütés:

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb formával kiszaggatjuk, majd a fánkok közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A maradék tésztát pár perc pihentetés után formázzuk.

Letakarva langyos helyen kb 30 percig kelesztjük.

A kelesztés után felmelegített, közepes hőmérsékletű, bő olajban kisütjük először az egyik oldalát kb 3-4 perc alatt, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a fánkokról a felesleges olajat.

Díszítés:

A kisült és kihűlt fánkokat belemártjuk a felolvasztott csokiba vagy cukormázba és díszítjük különböző cukrokkal, durvára tört oreoval vagy csorgatunk rá csokit.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/donut-amerikai-fank/