Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dübbencs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 1 kg kenyérliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • só

A tésztára

  • libazsír (vagy sertés )
  • 3 csomó kapor
  • bors
Dübbencs

Elkészítése

A lisztet egy nagy tálba szórjuk, és a közepébe egy mélyedést készítünk. Az élesztőt ebbe a mélyedésbe morzsoljuk, majd rászórjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Kicsit összekeverjük a közepén, majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

Amikor az élesztő már szépen feljött, hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani a tésztát, miközben fokozatosan hozzáöntjük a langyos vizet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva meleg helyen hagyjuk kelni.

Amikor a tészta megkelt, újra visszaverjük, hogy a levegőt kinyomjuk belőle, és hagyjuk még egyszer megkelni.

A második kelés után a tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk. Az olvasztott zsírral alaposan megkenjük a kinyújtott tésztát (én libazsírt használtam, de más zsiradék is megfelelő), majd megszórjuk borssal és apróra vágott kaporral. Ehhez a mennyiséghez körülbelül három nagy csomag friss kaprot használtam.

A tésztát feltekerjük, mint egy bejglit, majd csigákra vágjuk. A tepsibe helyezett csigák tetejét még egyszer megkenjük a maradék olvasztott zsírral.

Miközben a sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a csigákat a tepsiben hagyjuk kelni. Végül 35 perc alatt készre sütjük őket.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/dubbencs/