Elkészítése
A tejet a cukorral felmelegítjük (ne legyen forró!), majd elkeverjük benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetjük, mire az élesztő felfut.
A lisztet, a csipet sót, a zsírt és a tojást picit eldolgozzuk. Egyrészt azért, hogy semelyik összetevő ne legyen nagyon hideg, másrészt azért, hogy az élesztő semmiképp se találkozzon közvetlenül a sóval, mert mindkét esetben meghiúsul a kelési folyamat.
A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz adjuk, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztjuk a tésztát. Kiválóan dolgoztunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a ragacs.
A tetejét kevés liszttel megszórjuk és konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
A kelesztés letelte után lisztezett felületre borítjuk a tésztát és nagyjából téglalap alakúra formázzuk a kezünkkel, hogy hat, közel azonos méretű darabra tudjjuk vágni.
Ezekből a darabokból egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengereket sodrunk. A szálak felszíne legyen lisztes, hogy fonásnál ne ragadjanak össze! Előbb hármat-hármat, majd a két hármast fent összecsípjük. Ezt a műveletet enyhén vizes kézzel végezzük, itt a víz mintegy ragasztóként fog viselkedni.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a kalácsot beletesszük és langyos tejjel lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna, akkor alufóliával lefedjük.
Önmagában vagy lekvárral, egyszerűen mindenhogy fenséges.

