Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Édes tejfölös lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál tejföl (szükség szerint )

Töltelékhez

  • 70 dkg tejföl
  • 6 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 15-20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Elkészítése

A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, és elkeverjük a cukorral, a sóval és a sütőporral. Ezután a hideg vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, amíg morzsás állagot nem kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy puha, de nem ragacsos tésztát tudjunk gyúrni.

A tésztát két folpack között kinyújtjuk, majd egy közepes méretű (kb. 20×30 cm-es) tepsibe helyezzük úgy, hogy magas peremet alakítunk ki. A tésztát hideg helyre tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet, és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejfölös keverékbe.

A tölteléket a tepsiben lévő tésztára öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk. Az előmelegített sütőben 170 fokon, alsó-felső sütéssel körülbelül 40-45 percig sütjük. Akkor van kész, ha a tepsit kissé megrázva a töltelék közepe sem remeg folyósan.

A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/edes-tejfolos-lepeny/