Elkészítése
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, a szitában fennmaradt rostot is hozzáadjuk, majd beleszórjuk a sót és a zabpelyhet. A langyos tej-víz keverékével a száraz hozzávalókat összedolgozzuk, és rugalmas kenyértésztát gyúrunk.
A tésztát letakarva 20 percig pihentetjük, majd enyhén átgyúrjuk és megformázzuk. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük, tetejét bevagdossuk, megszórjuk zabpehellyel, és ismét fél órát kelesztjük.
Sütés előtt vízzel megspricceljük, majd lefedjük egy azonos méretű őzgerincformával. 200 °C-ra előmelegített sütőben, a sütő aljába helyezett vízzel együtt 25 percig sütjük. Ezután a tetejét levesszük, és további 15 percig sütjük fedetlenül. A sütés után ismét enyhén megspricceljük, letakarjuk, és pihentetjük. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.
Tipp
A magmixet kedvünk szerint variálhatjuk, tehetünk bele például lenmagot, szezámmagot vagy diót is. Ha ropogósabb héjat szeretnénk, a sütés közben többször is permetezzük meg vízzel.

