Elkészítése
Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe és a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat, külön a dióhoz és külön a mákhoz összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.
A megkelt tésztát elfelezzük. Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat és az egyiket megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük, majd a másik tészta következik a mákkal, majd feltekerjük a tésztákat.
Az így kapott két rudat összefonjuk. Egymás mellé tesszük a rudakat és egyiket a másikra hajtjuk óvatosan, ki ne szakadjon a tészta.
Ha ezzel végzünk, akkor egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a fonatot beletesszük.
A tészta tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd a kalácsot a formában duplájára kelesztjük.
10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütőben 5-ös fokozat) további 40 percig (kb).
A formában hagyjuk kihűlni a kalácsot.









