Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egybefont mákos-diós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromhéj
  • csipet só
  • 7 dkg kristálycukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

Diós töltelék:

  • 2 evőkanál lekvár
  • 0,5 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • 20 dkg darált dió

Mákos töltelék

  • 2 evőkanál lekvár
  • 0,5 citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • 20 dkg darált mák

Tetejére

  • 1 tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd beleöntjük a lisztbe és a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat, külön a dióhoz és külön a mákhoz összekeverjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.

A megkelt tésztát elfelezzük. Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat és az egyiket megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük, majd a másik tészta következik a mákkal, majd feltekerjük a tésztákat.

Az így kapott két rudat összefonjuk. Egymás mellé tesszük a rudakat és egyiket a másikra hajtjuk óvatosan, ki ne szakadjon a tészta.

Ha ezzel végzünk, akkor egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a fonatot beletesszük.

A tészta tetejét lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd a kalácsot a formában duplájára kelesztjük.

10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütőben 5-ös fokozat) további 40 percig (kb).

A formában hagyjuk kihűlni a kalácsot.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/egybefont-makos-dios-kalacs/