Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egyszer kelt fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 5 db tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 dl tej
  • rum
  • só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg élesztő

Elkészítése

Az élesztőt 2-3 dl langyos tejben és 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a tojássárgákat, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a sót, a rumot, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejet fokozatosan hozzáadva rugalmas tésztát dagasztunk. Az olvasztott vajat a dagasztás végén dolgozzuk a tésztába, hogy selymes és fényes legyen.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Pohár vagy fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk, majd a fánkokat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb. 30 percig pihentetjük.

Sütés:

A fánkok közepét enyhén benyomjuk az ujjunkkal, majd közepesen forró olajban (kb. 170-180 °C) sütjük. Először fedő alatt sütjük az alsó oldalukat kb. 2-3 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük aranybarnára a másik oldalukat. Ügyeljünk arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás:

A fánkokat porcukorral megszórjuk, és ízlés szerint a közepükbe lekvárt, nutellát vagy más tölteléket tehetünk. Melegen a legfinomabb.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/egyszer-kelt-fank-2/