Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egyszer kelt fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 8 dl tej
  • 0,5 dl rum
  • só
  • 10 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6 dkg élesztő

Elkészítése

Az élesztőt 2 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a vaj kivételével a többi hozzávalót.

A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és ezzel is tovább dolgozzuk, amíg rugalmas, egynemű tésztát kapunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva fél órán át kelesztjük. Közben az olajat felforrósítjuk. A fánkok közepét ujjunkkal kissé benyomjuk, majd a lyukas felükkel lefelé az olajba helyezzük. Fedővel lefedve sütjük, amíg szép pirosra nem sül az egyik oldaluk, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat fedő nélkül sütjük tovább.

A kész fánkokat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk az olajat. A közepükbe sárgabaracklekvárt töltünk, és porcukorral megszórjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/egyszer-kelt-fank/