Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egyszerű, házi fehér kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 625 g finom vagy kenyérliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 375 ml langyos víz (kb)
  • 1 teáskanál porcukor
  • 15 g só

Elkészítése

125 g lisztet, az élesztőt, 1 evőkanál olajat és végül a 125 ml langyos vizet alaposan összekeverjük. Lefóliázzuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kimérünk 500 g lisztet, majd hozzáadjuk a porcukrot, sót, az 1 evőkanál olajat. Hozzáadjuk az előző este elkészített kovászt és a víz nagy részét. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, akkor dagasztás közben adjunk még hozzá vizet.

Amikor összeállt a tészta, konyharuhával letakarjuk és fél óráig pihentetjük. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarjuk és hagyjuk 45 percig kelni újra. Ezután ismét átgyúrjuk és megformázzuk.

Egy jénai alját bevizezzük, majd sütőpapírral kibéleljük. Beletesszük a tésztát és letakarva további fél óráig kelesztjük, majd a tetejét bevágjuk.

A jénai tetejét is bevizezzük, majd lefedjük a kenyeret. 230 fokra előmelegített sütőben lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük. A sütőből kivéve vízzel lespricceljük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/egyszeru-hazi-feher-kenyer/