Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Erdélyi darázsfészek recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dl tej (2 dl az élesztőhöz, 2 dl a locsoláshoz)
  • 1 csipet cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Kenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése

Az élesztőt 2 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepén mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Várjuk meg, amíg az élesztő felhabzik. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojássárgájákat, és egy csipet sót.

Lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd letakarjuk, és meleg helyen fél órán át kelesztjük. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral.

A megkelt tésztát kettévágjuk, majd mindkét darabot lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a cukros vajjal, majd a tésztát szorosan feltekerjük, mint egy kalácsot. A feltekert tésztát 2-3 cm széles szeletekre vágjuk.

A szeleteket vágott felükkel lefelé egy kivajazott és kilisztezett tepsibe helyezzük, egymástól 2-3 cm távolságra. Letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük.

A megkelt csigákat lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20 percig sütjük.

Eközben a maradék 2 dl tejet felforrósítjuk, és feloldjuk benne az egyik csomag vaníliás cukrot. A csigákat a sütőből kivéve, még félkész állapotban meglocsoljuk a forró tejjel, majd visszatesszük a sütőbe további 20 percre, hogy teljesen átsüljenek.

Amikor a csigák megsültek, még melegen megszórjuk a másik csomag vaníliás cukorral.

Tálalás:

Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is ízletes. Tálalhatjuk friss tejjel vagy teával.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/erdelyi-darazsfeszek/