Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Gombócok, morzsák

Expressz szilvás gombóc

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: (kb. 15 db-hoz) 4 dl víz csipet só 4 ek olaj 1 ek porcukor 25 dkg liszt 1 tojás Töltelék: 8 szem szilva cukor fahéj Továbbá: zsemlemorzsa olaj Elkészítése: A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magot kiszedjük. Tálba tesszük őket, jól beszórjuk cukorral és fahéjjal. (Ízlés szerint értelem szerűen.) Félretesszük. Kevés olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. […]

Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 adag
Beküldte: 2017.04.05.

Elkészítése

Hozzávalók:

(kb. 15 db-hoz)

  • 4 dl víz
  • csipet só
  • 4 ek olaj
  • 1 ek porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 8 szem szilva
  • cukor
  • fahéj

Továbbá:

  • zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítése:

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magot kiszedjük. Tálba tesszük őket, jól beszórjuk cukorral és fahéjjal. (Ízlés szerint értelem szerűen.) Félretesszük.

Kevés olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. ezt is félretesszük. Egy lábasban feltesszük forrni a vizet, amiben majd a gombócokat kifőzzük.

Egy másik edényben a 4 dl vizet elkezdjük forralni, ha forr, hozzáadjuk a 4 ek olajat, a sót, a cukrot, beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy ne legyen csomós

Lehúzzuk a tűzről, ráütjük az 1 db tojást, és szintén határozott mozdulatokkal az egészet egyneművé keverjük. (2 percet azért szánjunk rá, még ha reménytelennek is tűnik elsőre.)

Picit hűlni hagyjuk (szerintem 3-5 percet hagytam, épp hogy ne legyen forró), és amikor már meg tudjuk fogni kézzel, kis gombócokat csípünk, kilapítjuk a kezünkkel, beletesszük egy fél fahéjas szilvát, és beburkoljuk a tésztával.

Külön tetszett a tésztában, hogy ha valahol kibukkant a szilva, és nem tudtam befedni, csak csíptem egy darabot a többi tésztából, és “befoltoztam”. Könnyen tapadt, és a főzésnél sem jött szét.

Ha megcsináltuk a gombócokat, addigra a főzővíz is szépen felforr, így beleeresztjük őket.

Mondjuk 2 részletben, fazék méretétől függően, de ne tolongjanak a gombócok. Amikor feljött a víz felszínére (kb. 5 perc), azonnal ki is vehetjük.

Olajon pirított zsemlemorzsára tesszük, meghempergetjük, majd fahéjas porcukorral tálaljuk. Bon appétit!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is