Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Extra puha kakaós csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tang zhong

  • 240 ml tej
  • 40 g finomliszt

Tészta

  • a teljes tang zhong
  • 60 dkg finomliszt
  • 120 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 30 g friss élesztő
  • 80 g porcukor
  • csipet só
  • 70 g zsiradék (lehet vegyesen vaj és zsír, vagy csak vaj)

Töltelék

  • cukrozott kakaópor vagy cukor és kakaópor keveréke

A tészta kenéséhez

  • kevés zsír

Locsoláshoz

  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítése

A tang zhong elkészítésével kezdünk. A tejben elkeverjük a lisztet és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Akár ezt előző nap is elkészíthetjük.

Egy edénybe belemérjük a tészta hozzávalóit (az élesztőt elég csak belemorzsolni) a zsiradék kivételével, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már majdnem felvette az összes lisztet, akkor beledolgozzuk a zsiradékot is és kb 10 percig dagasztjuk.

A kész tésztát letakarva duplájára kelesztjük kb 60 perc alatt.

A megkelt tésztát 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd vízzel lekenjük a felületét és rászórjuk egyenletesen az ízesített kakaót. A szélén hajunk ki egy kb 2 cm-es sávot, amit jól vizezzünk meg. Így könnyebben összeragad a tészta és nem szóródik ki a kakaó. A tésztát a rövidebbik oldala mentén felcsavarjuk.

A feltekert tészta felületét kenjük meg vékonyan puha zsírral, majd vágjuk a tésztát 16, nagyjából egyforma részre. A csigákat tegyük tepsibe és a tetejüket is kenjük meg kevés puha zsírral, majd kelesszük kb 40-50 percig.

Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra alsó-felső sütéssel. Kb 28-30 perc alatt süssük meg a csigákat.

Közben a tejet forraljuk össze a vaníliás cukorral, majd locsoljuk rá a még forró csigákra és hagyjuk, hogy beszívják a vaníliás tejet.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/extra-puha-kakaos-csiga-2/