Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas, almás csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 56 dkg liszt
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 6 alma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek fahéj
  • 6 ek vaj

Máz:

  • 5-6 ek porcukor
  • tej vagy citromlé


Elkészítése:

A langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet hozzáadjuk a csipet sót, az egész tojást és az dkg olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott beleöntjük a lisztes keverékbe és robotgéppel 5-6 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük 45-50 percig.

Az almákat megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy edénybe tegyük a vajat és a cukrot. Amikor a cukor felolvadt beleöntjük az almát, rászórjuk fahéjat, a csomag vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a citromlevet. Folyamatos keverés mellet karamellizáljuk. Amikor a leve besűrűsödött és az alma összeesett, akkor lehúzzuk a tűzről.

A megkelt tésztát lisztezett felületen 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk és a karamellizált almát egyenletesen szétterítjük rajta. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük és 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.

Egy kb 23*33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és az almás csigákat belerakjuk. Hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben úgy is megkelnek és összenőnek. Egy kis olvasztott vajjal átkenjük a tetejüket és 20-30 percig kelesztjük.

190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A porcukrot elkeverjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó máz legyen. A kisűlt csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fahejas-almas-csiga/