Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas briós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 50 g margarin
  • 50 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 5 g só
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan összegyúrjuk.

A tésztát langyos helyen letakarva 20–25 percig kelesztjük.

Formázás

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 15–16 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket rúddá sodorjuk, és csigavonalban feltekerjük. A tészta végét a briós alá hajtjuk.

A briósokat sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól kissé távolabb. A tetejüket tojássárgával lekenjük, hagyjuk kicsit száradni, majd ismét lekenjük és megszórjuk fahéjas cukorral.

Sütés

Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 10–15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Tipp

Ha szeretnénk, a tésztát töltelékkel is feldobhatjuk: kevés kakaós vagy diós cukorral megszórva még gazdagabb lesz. Légmentesen zárható dobozban 1–2 napig puha marad.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fahejas-brios-2/