Elkészítése
A réteslisztet, 1 kk cukrot és az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.
Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a finomliszthez, amelybe mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.
Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. Hozzáadunk először csak 5 dl tejet, majd elkezdjük összeállítani és dagasztani a tésztát. Ha túl kemény lenne a tészta, akkor apránként, dagasztás közben adjunk még hozzá keveset, hogy se lágy se kemény ne legyen az állaga.
Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a cukros fahéjat is és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.
Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megformázzuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.
Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben, abrosszal letakarva megkelesztjük újra.
Ha megkelt, felvert tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb 30 perc alatt.
Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.










