Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas házi kürtőskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • csipet só
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 marék cukor

A kenéshez

  • 2 evőkanál olaj

A forgatáshoz

  • 6 evőkanál barna cukor

A kisült kürtös kalács forgatásához

  • 8 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítése

A tészta feltekeréséhez szükségünk lesz 6 db 0,33 l-es sörös dobozra, amit szorosan alufóliával bevonunk.

Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk, majd beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet és a sót. Elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha összeállt a tészta, akkor apránként beledolgozzuk a langyos margarint is. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta az edény falától és kezünktől.

A tészta tetejét meglisztezzük, letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk a gyúródeszkára, 1 cm vastagra kinyújtjuk. Minél hosszabb, annál jobb, majd 1,5-2 cm vastag csíkokra felvágjuk. Az előkészített formákat megkenjük olajjal és feltekerjük a tésztacsíkokat a dobozra úgy, hogy kissé fedjék egymást.

Nyújtódeszkán lazán átgörgetjük, hogy a tészta teljesen befedje a dobozt. A kész kürtőskalácsokat megkenjük kevés olajjal és beleforgatjuk a barna cukorba.

A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük. A kalácsokat 12-14 perc alatt megsütjük. Még melegen beleforgatjuk fahéjas cukorba.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/fahejas-hazi-kurtoskalacs/