Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Fahéjas koronakalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt 0,5 kk só 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 3 ek cukor 1 tasak vaníliás cukor 5 dkg margarin 1 egész tojás Tetejére: 1 kisebb tojás 2 ek cukor 1 tk őrölt fahéj Elkészítése: Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2014.06.05.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj


Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.

A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben. Mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.

A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3 cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően (sajnos erről elfelejtettem képet készíteni) és a két véget összeillesztjük, kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.

A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.

A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük, majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk. Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.

A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük. A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. 180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.

[box style=”info”]A formázásról képek megtekinthetők a blogon.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is